Izdelava okvirjev po meri

Okvir za slike

Okvirjanje slik in raznih drugih vsebin je priljubljen postopek, ki omogoča zaščito vsebine in enostavno razstavljanje v praktično vsakem okolju. Nič čudnega, da so danes na voljo zelo raznoliki okvirji, ki ponujajo idealno domovanje za praktično vse vrste umetnin. Gre za lep, praktičen in uporaben dodatek sliki, ki je za nameček večinoma tudi cenovno precej ugoden. Če želimo popolnoma izkoristiti vse te prednosti, pa se odločimo za izdelavo okvirja po meri. Na ta način lahko oblikujemo poljuben okvir za slike, lahko pa si omislimo tudi okvirje za druge vsebine. Ne nujno umetnine – dobra ideja je lahko recimo tudi okvir za ogledalo.

Profesionalna izdelava

Najbolje bo okvir za slike izpadel v primeru, da ga izdela usposobljen strokovnjak. Gre za precej delikatno delo, ki zahteva obilo umetniške žilice. Za okvirjanje dragocenih umetnin se vsekakor priporoča profesionalna izdelava okvirja ter tudi profesionalno okvirjanje, kar zagotovi najboljši možen rezultat. Veliko je seveda odvisno tudi od tega, kaj od okvirja pričakujemo – če si želimo le pomagati pri razobešanju slik, lahko okvir naredimo kar sami, če pa pričakujemo dobro zaščito umetnine in enostavno razstavljanje, bo bolje poiskati strokovno pomoč.

Enako je profesionalna izdelava smiselna v primeru, da načrtujemo okvir za ogledalo ali kakšen drug soroden izdelek. Če projekt zahteva veliko specifičnega dela in prilagajanja, ga je seveda smiselno zaupati mojstru.

Izdelava v lastni režiji

Vsekakor pa lahko tako okvir za slike kot okvir za ogledalo ali druge vsebine izdelamo kar sami. Za manj dragocene umetnine je to pogosto zelo smiselna rešitev, še posebej pa bo povšeči tistim, ki so tudi sami vsaj nekoliko vešči tovrstnega ustvarjanja. Običajno se okvir izdela iz lesa, izdelati moramo le štiri letve in se znajti s sistemom za vstavljanje vsebine. Na voljo so tudi kompleti, ki jih je treba zgolj sestaviti, na drugi strani pa imamo možnost oblikovanja povsem edinstvenih okvirjev različnih oblik.