Kaj jedo psi?

Hrana za psa

Hrana za psa naj bo kakovostna in polna vseh nujnih hranil. To je zelo enostavno načelo, ki pa skriva veliko komplikacij. Psi namreč lahko jedo marsikaj, tako je izbira možnosti zelo široka, s tem pa tudi tveganje za pomote in napake. Čisto možno je, da v dobri veri izberemo hrano, ki obljublja vsa potrebna hranila in izvrsten okus, a se izkaže, da s tem svojemu psu prav nič ne koristimo – potrebe malih kosmatincev se razlikujejo, vsaka pasma ima svoje zahteve, kot je treba seveda prehrano prilagoditi velikosti in starosti živali.

Pasja hrana je zelo raznolika in lahko vsebuje sestavine, na katere morda sploh ne bi nikoli pomislili. Najbolje pa je izbirati med tistimi izdelki, ki ponujajo znane, priljubljene in preverjene sestavine. Dobro se obnesejo predvsem mešanice kakovostnega mesa in žit, kar je pogosta kombinacija tako pri mokri kot pri suhi hrani. Prav tako naj bo hrana za psa prilagojena s porcijami, ki jih kosmatinec zaužije, spet glede na starost, velikost in pasmo. Pazimo predvsem na to, da psa ne nahranimo preveč, predvsem pri manj kakovostnih izdelkih to lahko povzroči nepričakovane in neželene težave.

Psi bodo pojedli skoraj vse, kar jim ponudimo, če seveda ne gre za kakšne posebej izbirčne kužke. Pomembno je torej, da hrana za psa vsebuje le dobra živila in nujna hranila, ne pa kakšnih potencialno nevarnih sestavin. Pasja hrana, ki se prodaja v trgovinah, teh sestavin sicer nima, čeprav so ene bolj, druge manj ustrezne za pasjo prehrano. Ostaja pa ta nevarnost v primeru, da psu hrano pripravljamo sami, tako se lahko na jedilniku znajde kak kos neustreznega sadja, slabo meso, čokolada in podobno. Pasja hrana je glavni dejavnik, ki vpliva na zdravje in počutje malega kosmatinca, zato oblikovanja jedilnika ne smemo vzeti malomarno, splača se nameniti temu opravilu dovolj pozornosti in skrbi.