Notranja izolacija stene se uporablja le izjemoma

Notranja izolacija stene 23.10.

Pri gradnji vsakega objekta, je seveda pomembno, da je le ta primerno izoliran. Izolacija je pomembna predvsem, da z njeno pomočjo zmanjšamo porabo energije. Ob večjih debelinah toplotnih izolacij pa so zaradi zmanjšanja porabe energije za ohlajevanje in prezračevanje zaznavni prihranki energije tudi v poletnem času, saj aktivni sistemi ohlajevanja niso potrebni.

Notranja izolacija stene se tako vgrajuje le izjemoma na tiste stavbe in prostore, pri katerih je onemogočena zunanja izolacija. To pa zato, ker z njo izgubimo toplotno akumulacijo sten, ki skrbi za toplotno stabilnost. Odločitev za to seveda ni lahka in mora biti premišljena ter preverjena s strani gradbene fizike. Če so nam vsi pogoji, ki jih notranja izolacija stene zahteva, sprejemljivi, se odločamo med dvema načinoma notranje izolacije. Lahko naredimo notranjo fasado, z vsemi plastmi kot zunanjo fasado, ali pa jo zaključimo z oblogo. V tem primeru pa mora biti za oblogo parna ovira, ki mora biti zrakotesna na vseh stikih, kar dosežemo z lepljenjem.

 

Izolacija notranjih sten je lahko malo manj učinkovita glede toplotnih izgub

 

Izolacija vsakega prostora je zelo pomembna, predvsem za to, da ohranjamo konstantno temperaturo v prostorih. Predvsem pa je pomembna za to, da ne prihaja do toplotnih izgub z uhajanjem energije skozi neizolirane stene. Izolacija notranjih sten pa je lahko malo manj učinkovita z vidika zmanjševanja toplotnih izgub, saj je reševanje toplotnih mostov z notranje strani pogosto oteženo ali pa v nekaterih primerih celo onemogočeno.

Ker toplotna izolacija deluje kot toplotna bariera, bo pozimi temperatura, če je izolacija na notranji strani, občutno manjša, kot če bi imeli izolacijo na zunanji strani. Izolacija notranjih sten pa nujno zahteva parozaporne folije, saj je ta temperatura blizu rosišča. S to vrsto izolacije pa zmanjšamo segrevanje masivnih zidov, kar pomeni, zmanjšanje akumulacije toplote. To pa pomeni, da se mrzel prostor hitreje segreje in pa hitreje ohladi.