Prednosti in slabosti e-dražb

dražbe

E-dražbe postajajo vedno bolj pomembne pri nakupu in prodaji za podjetja in prav tako za posameznike. Kupci in prodajalci imajo na voljo precej popolne informacije o izdelkih, cenah, zalogah, povpraševanju in ostalih pomembnih informacijah. Vsem udeležencem te informacije prinašajo veliko prednosti.

Prodajalcem e-dražbe prinašajo prednosti, kot so: večji doseg in povečanje prihodov; doseganje optimalne cene; nižje stroške transakcije; boljše odnose s strankami; nižje administrativne stroške; izločitev (pre)dragih posrednikov; odprodajo odvečno zalogo blaga.
Kupcem e-dražbe prinašajo prednosti, kot so: da dosežejo nižje cene; anonimnost; udobnost nakupovanja; zelo veliko možnost, da lahko poiščejo unikatne in zbirateljske izdelke; zabavno in vznemirljivo nakupovanje.

Slabosti oziroma omejitve e-dražb so: zelo velike možnosti prevar in goljufij; pri nekaterih e-dražbah je omejena udeležba; pri e-dražbah pride do stroškov pakiranja in pošiljanja kupljenih izdelkov za kupca; najdejo se ponudniki e-dražb, ki ne zagotavljajo dovolj visoke stopnje varnosti; nekateri ponudniki imajo omejitve v programskih rešitvah e-dražb; časovno zahtevno spremljanje poteka posameznih e-dražb.

Podjetja se pogosto odločajo za pomoč pri izvedbi e-dražb, saj izvedba dražbe ni enostavna naloga. E-dražbo lahko vsak prodajalec izvede iz svoje spletne strani, vendar pa je pri tem potrebno pomisliti na to in narediti načrt kako privabiti kupce. Velika podjetja, ki imajo lasten blagovne znamke, se zelo pogosto odločijo, da izvedejo dražbo iz oziroma s pomočjo svojih rešitev. Ime uspešnega in velikega podjetja je navadno velika garancija za uspešno izpeljano e-dražbo. Velike korporacije in tudi vlada na njihovih strežnikih izvajajo obratne e-dražbe, ki so predvsem potrebne za javna naročila in oddajanje poslov.

Ali je dražba uspešna pa je tudi odvisno od tega kako prodajalci in kupci spoštujejo dražbena pravila. Z dražbenimi pravil se zagotovi, da dražbe potekajo nemoteno, ter se zaščitijo pred raznimi prevarami ali goljufijami. Vsebina pravil pa mora biti seveda v skladu z zakonskimi akti in omejitvami države.