Cena za ureditev mansarde

Adaptacija mansarde

Adaptacija mansarde je priljubljen projekt za tiste, ki bi radi povsem izkoristili razpoložljive površine v svoji hiši. Če iz neuporabnega podstrešnega prostora izdelamo povsem funkcionalen stanovanjski prostor, lahko to na različne načine izkoristimo. A brez dela in truda ne bo šlo, prav tako bo najprej potrebna določena finančna investicija, preden bomo lahko uživali v prvih rezultatih dela.

Glavni stroški

Veliko je odvisno od stanja podstrešnega prostora in lastnosti same stavbe. V začetku večino dela predstavlja pospravljanje in čiščenje, nato se šele začnejo glavna dela. Adaptacija mansarde običajno zahteva ureditev toplotne in zvočne izolacije, kar gotovo pomeni določene stroške. A ti morda ne bodo tako visoki, kot bi si mislili – izolacijo je možno vgraditi tudi suhomontažno, materiali in rešitve pa so na voljo po presenetljivo ugodni ceni. Resda je od dejanskih okoliščin odvisno, kateri izolacijski sistemi pridejo v poštev, s tem pa se prilagaja tudi cena. V nekaterih primerih bo treba morda posegati v nosilno konstrukcijo stavbe, kar delo takoj bistveno zakomplicira in prinese dodatne stroške.

Ko smo z izolacijo opravili, je treba poskrbeti za oblikovanje in ureditev prostora. Za predelne stene cenik omogoča zelo ugodno in učinkovito oblikovanje prostorov. Tudi v tem primeru bo ta rešitev verjetno najboljša. Spet gre za suhomontažno vgradnjo, tako da tudi za predelne stene cenik ne predstavlja visokih stroškov niti pri materialih niti pri delu. Adaptacija mansarde je na ta način nadvse ugodna, če okoliščine to dopuščajo. Sicer pa v nekaterih primerih tudi za predelne stene cenik ne bo pomenil velike prednosti, saj takšnih sten sploh ne bomo potrebovali – vse je odvisno od primera in načrta.

Drugi stroški

Še več stroškov se pojavi pri opremljanju prostorov. Adaptacija mansarde je z vidika gradbenih del dokaj ugodna, je pa seveda praktično vse odvisno od konkretne situacije in pričakovanih rezultatov.